torsdag den 23. april 2015

Musiklejr fejrer 5 års jubilæum

Når der til sommer afholdes musiklejr i Horslunde på Lolland er det det femte sommer i træk at Thomas Christensen åbner dørene til hans musikstudie og en unik uge for unge musikinteresserede. Musiklejr.dk har kørt siden 2011 og hver sommer givet unge muligheden for at prøve kræfter med indspilninger i musikstudiet, sangskrivning, stemmetræning og ikke mindst samvær med ligesindede.

En typisk musiklejr

En uge på en musiklejr er struktureret efter et forløb som erfaringsmæssigt har givet deltagerne en fin introduktion til hinanden i starten og hvor vi hurtigt kommer i gang med selve indholdet på lejren, og får udnyttet tiden effektivt. Der er plads til ændringer hvis deltagerne har specielle ønsker, men de primære aktiviteter er fastlagt efter følgende skema:

Søndag: Ankomst - Mini koncert med "forkert instrument"
Søndag eftermiddag-aften møder deltagerne ind, og efter introduktion og man har fundet sig til rette på sovestuerne og fået aftensmad er en god "icebreaker" at spille et kendt nummer, i et nydannet miniorkester, og med et andet instrument end man er vant til. Typisk vil jeg bede klaverfolket om at skulle prøve kræfter med xylofon eller harmonika, og guitarfolket kan få lov at kæmpe med et andet strengeinstrument der er stemt anderledes end guitaren. Denne opgave bliver altid taget seriøst og udover at udfordringen er sjov så kommer der altid et spændende resultat ud af det. Og, ikke mindst de unge mennesker der få timer før var fremmede overfor hinanden har pludselig optrådt for hinanden og ovenikøbet "på udebane" på et instrument de ikke er vant til at bruge.Mandag: Sangskrivning
Den første hele dag på musiklejren er også den mest "skoleagtige" på ugen. Dagens emne er sangskrivning, og når dagen er gået er der ca. skrevet 9-12 hele sange! Og som regel er de fleste sange af en høj kvalitet! På lejren er der udviklet nogle simple men unikke metoder til at komme igang med sangskrivningen. Deltagerne deles op i mindre grupper, ikke helt tilfældige, dem der udelukkende synger skal ikke i samme gruppe. Grupperne får nogle større eller mindre opgaver og i løbet af få timer har man fået skrevet en sang pr. gruppe. I løbet af dagen når alle at være med i 3 forskellige grupper og skrevet sange vha 3 forskellige metoder. Ikke alle sange er lige gode, og ikke alle processer er lige succesfulde. Men alle har indtil nu fået skrevet sange der kunne bruges til noget, har lært af de forskellige processer og mange finder deres egen måde at skrive sange på.

Tirsdag: Indspilninger
Kernen i musiklejren er studiet og indspilninger af musik. Deltagerne kan indspille cover sange eller egne sange de havde skrevet i forvejen eller sange de fik skrevet om mandagen alt efter eget ønske. Typisk deler de sig op i små grupper og arbejder på en sang ad gangen, øver i øvelokalet og indspiller når de er klar. Alle kommer til, og alle får prøvet forskellige sange af. Tid er selvfølgelig en knapfaktor, men alle har forståelse for at andre også skal komme til.

Onsdag: Stemmetræning & indspilninger
Vi har besøg af gæstelærer Anne Marie Christiansen der underviser i stemmetræning. I løbet af dagen får alle tilbudt en individuel lektion. Uanset om man er trommeslager eller trænet sanger kan man få noget ud af dagen. Der er fælles opvarmning og efter de individuelle lektioner en fælles afrunding med flerstemmigt kor. I løbet af dagen er der mulighed for indspilninger i studiet, i de perioder hvor de enkelte ikke har stemmetræning.

Torsdag: Indspilninger & Musikvideo
Vi fortsætter med indspilninger i musikstudiet. I løbet af torsdagen eller fredagen laver vi et fælles projekt, en sang der blev skrevet mandag indspilles, hvor alle er med på den indspillede sang. De deltagere der har lyst til at prøve sig med at lave musikvideo til de indspillede sange kan optage og redigere musikvideo i et videostudie, hvor vi bl.a. har green-screen lærred og diverse lamper.Fredag: Indspilninger & Musikvideo
Fredag afsluttes indspilningerne af sangene og musikvideoer redigeres færdigt. I løbet af dagen vil der være en lektion i mixning og musikredigering. Der øves på de sange der skal spilles til afslutningskoncerten om lørdagen.

Lørdag: Koncert, Afslutning
Sidste dag på musiklejren. Som noget nyt har vi flyttet afslutningskoncerten til om lørdagen, så de forældre der henter deltagerne kan se koncerten. Koncerten foregår på plænen bag ved musiklejr-huset.

Den typiske gæst på en musiklejr

Igennem årene har der klart være flest piger, nogle lejre har der kun været piger og på nogle lejre har fordelingen været mere ligelig, hvilket vi også arbejder på fremover. Musiklejre med fin repræsantation af begge køn har givet de bedste, mest harmoniske og dynamiske musiklejre.

Aldsersmæssigt så er de fleste musiklejr-gæster 13-16 år, og selvom aldersforskellen kan virke stor så virker det som om unge i den alder har en stor lyst til at lære mange grene indenfor musikken og er åbne overfor input.

De typiske gæster på en musiklejr, spiller enten et instrument eller synger, og en del gør begge dele. Og en stor del har arbejdet med at skrive sange før, enten alene eller i bands e.l. Langt de fleste der spiller et instrument spiller på enten guitar eller klaver en del begge instrumenter, og et fåtal har spillet klassiske instrumenter som Cello og Trompet. Blandt "sangerne" går langt de fleste til individuel sangundervisning, nogle synger i kor og nogle synger i band. Da alle har mulighed for stemmetræning på musiklejren er det tit sket at nogle af dem der ikke mente de kunne synge før de kom på lejren pludselig får øje på kvaliteter i deres stemme og finder noget at arbejde videre med.Udviklingen siden 2011
De første musiklejre foregik i Egedal i 2011. Den første lejr bestod af 6 unge mennesker og der var god tid til fordybelse og alle fik rigeligt med tid til indspilninger. Som ved alle andre lejre blev der skabt varige venskaber i løbet af de 6 dage. Pladsforholdene i Egedal var ret trange, deltagerne sov i telte udenfor, selvom musikstudiet ved flere lejligheder blev invaderet og brugt som overnatning. I 2013 flyttede musiklejren til Lolland i et hus bestående af en etage til overnatning og en etage til musikken.

Hvor ideen til musiklejren komme fra
Musiklejr ideen blev skabt i 2010 og er sammensat af Thomas´ oplevelser på work-camps i Tanzania og Serbien, på ø-lejre i Danmark og på højskole ophold i Danmark. Konceptet til musiklejren er det bedste fra de forskellige inspirationskilder: Man er fælles om madlavningen på ø-lejre; det bevirker at man tvinger folk der ikke kender hinanden til at være fælles om et mindre projekt og man lærer hinanden at kende på en anden måde end hvis der ikke var noget konkret at tage sig til. Man hjælper i fællesskab om et projekt der er til det fælles bedste på work-camps. Man er fælles om at lære og tilegne sig viden på højskoler. I alle tilfælde er det gruppen der er basis for at lejren får succes. Gruppedynamikken former oplevelsen for alle i løbet af ugen - alle lejre er derfor forskellige. Og sidst men ikke mindst; nye venskaber opstår i disse lukkede sfærer hvor man er lukket inde fra resten af verden i en periode og derfor får fælles oplevelser.

Om folkene bag

Thomas Christensen er 43 år, og har arbejdet med musik i over 20 år, har udgivet egen musik, produceret for andre, undervist i musikproduktion på ungdomsskole og har stiftet musiklejr.dk i 2011.

Anne-Marie Christiansen, 56 år, uddannet i musik på Københavns Universitet. Har selv 10 års klassisk sang og 5 års rytmisk sangtræning bag sig. Anne-Marie har undervist i sang og stemmetræning i 19 år. Ved siden af sangen har Anne-Marie i nu 12 år været korleder for rockkor, senest Rockkoret “RockSound” i Herlev.

Tilmelding


Man kan tilmelde sig på www.musiklejr.dk. Alle 13-17 årige med der synger eller spiller musik kan tilmelde sig. Prisen er 3.300 kr. for 6 dage incl. mad og overnatning. Der bliver afholdt musiklejr i uge 29 og uge 31 i 2015.

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar